Ήταν να συμβεί ΚΑΙ αυτό.

Η τσέχικη προεδρία της ΕΕ_45373501_006712435-11, μετά τις πρώτες τρανταχτές γκάφες της στον τομέα της διπλωματίας, έχει βαλθεί να μας τρελάνει και στον τομέα του πολιτισμού!

Διαβάζω στο BBC ότι ένα έργο τέχνης έκτασης 16 τμ που εκτίθεται στο κτίριο του Συμβουλίου έσπειρε ανέμους ανάμεσα στα κράτη μέλη.

 

Πρόκειται για έναν συμβολικό χάρτη της Ευρώπης, που εκθέτει τα – κατά την άποψη του Τσέχου καλλιτέχνη – χειρότερα εθνικά στερεότυπα των κρατών μελών. Η Βουλγαρία είναι μια … τουαλέτα, η Ρουμανία Ντίσνευλαντ για βαμπιρ και η Γαλλία… απεργεί! Χειρότερα ακόμη, η Γερμανία σβαστικοφέρνει, και οι το – ευρωσκεπτικιστικό – Ηνωμένο Βασίλειο, λείπει απ’ το χάρτη… (Σημείωση δική μου: λές και η κυβέρνηση της Πράγας, που κρέμεται απ τα @@ της Αμερικής είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή που υπάρχει. Αν είναι έτσι, καημένη Ευρώπη).

 

Για όσους αγνοούν τις τελετουργίες της Ινδιάνικης φυλής των Ευροκρατών, τη αναλήψει μιας νέας προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (κάθε εξάμηνο) το προεδρεύον κράτος μέλος είθισται να διακοσμεί την είσοδο, την αίθουσα υποδοχής και το σαλόνι του μεγάλου κυλικείου του Συμβουλίου (το τελευταίο έχει γεμίσει ξόμπλια – διότι μια άλλη Ινδιάνικη παράδοση θέλει ένα αντικείμενο από κάθε προεδρία να παραμένει εκεί…)

Δεν έχω ακόμα δεί την τσέχικη εγκατάσταση από κοντά. Την άλλη βδομάδα, αν όλα παν καλά, θα το φωτογραφήσω και θα ποστάρω λεπτομέρειες.

Ειρήσθω εκ των προτέρων, απεχθάνομαι την ιδέα. Αγαπώ την Ευρώπη – με τους αργούς ρυθμούς της, τις γραφειοκρατικές της συνήθειες, τις αδιάκοπες τεχνοκρατικές συζητήσεις περί του φύλου των αγγέλων. Την αγαπώ, ακόμη και αν, σε προηγούμενη ζωή, απεργάστηκα κάποιες από τις πιο αρνητικές πτυχές της. Η πείρα έχει αποδείξει, ότι η προσφυγή σε στερεότυπα εγκλωβίζει τους συνομιλητές και δε βοηθά στο διάλογο.

Απ’ την άλλη, η τέχνη είναι τέχνη, ακόμη και (κυρίως;) όταν μας τη σπάει! Εν τω άμα και το θάμα! Είμαι το … φωταδιστικό ισοδύναμο μιας μουστακαλούς θεούσας που τα σπάει μπροστά απ’το σινεμά που παίζει τον «Τελευταίο Πειρασμό;» Ελπίζω όχι.

to be updated …

Advertisements