Το τηλέφωνο χτύπησε κατά τις οκτώμισι. Σάββατο πρωϊ.

«Ελπίζω να είναι κάτι σοβαρό»  σκέφτηκα καθώς έκανα ανασκαφές στο κομοδίνο μέχρι να το βρω. Δυστυχώς, ήταν.

Πονοκέφαλος από το χτεσινό ξενύχτι. «Όπερα» και μετά δύο μπαρ. Και πέντε Martinez. Ασιχτίρ εκεί που μπλέξαμε. Πώς βρήκα το δρόμο για το σπίτι;

– «Ναι;» (εκείνο το μακρόσυρτο, σεξουλιάρικο, νυσταγμένο, με υποψία φραγμένου λαιμού Ναιιιιι;)

– «Έχασα τη δουλειά μου.» Ο φίλος μου ο D. Καλό παιδί, εργατικό, μορφωμένο. Προ τεσσάρων μηνών προσληφθείς σε μεγάλη πολυεθνική. Άλλαξε πόλη, φίλους, ζωή, τον χάσαμε. Πριν λήξει η περίοδος δοκιμής, συνάντηση με το διευθυντή. Αναδιοργάνωση (¨restructuring¨ στα ελληνικά). Όπως σε κάθε αναδιοργάνωση, οι νεώτεροι – και πιο χρήσιμοι – φεύγουν χωρίς μία, οι ανικανότεροι παλιοί παίρνουν σκανδαλώδη πακέτα για να φύγουν, οι ανικανότεροι με σχετικά μικρή εμπειρία προάγονται σε low management πόστα (κομπόστα), και αυτοί που δημιούργησαν το όλο μακελειό λόγω της μεγαλειώδους τους ανικανότητας μένουν στους καλοπληρωμένους θώκους τους.

Mais je divague (χώρια που χρησιμοποίησα τη λέξη «ανικανότητα» ή παράγωγά της τρεις φορές σε μια πρόταση, σχώραμε αναγνώστη).

– «Και τώρα τι;» Ήχοι τραίνου στο φόντο.

– «Είμαι στο δρόμο για την πόλη των γονιών μου – θα σκεφτώ.«

Συζήτησα μαζί του όσο μπορούσα, για ό,τι μαλακία με κατέβαινε στο κεφάλι – μπας και ξεχαστεί. Μα ξεχνιέται αυτό; Η κουβέντα όλο εκεί γυρνούσε. Απόλυση στη μέση της δοκιμαστικής περιόδου – με το θράσος να του πουν ότι «είναι δική του απόφαση αν θα ξαναγυρίσει στο γραφείο τη Δευτέρα«, λές και έχει κανείς διάθεση να δουλέψει για κάποιον που τον έχει μόλις απολύσει… Χωρίς να δεχθούν να γράψουν στο γράμμα της απόλυσης ότι έγινε για οικονομικούς λόγους και όχι λόγω ανεπάρκειας (για να μη μαθευτεί στο μεϊντάνι ότι η εταιρεία απολύει, μη χέσω). Και, σημειωτέον, μια εταιρεία που ΔΕΝ εμφάνισε αρνητικά αποτελέσματα την προηγούμενη χρήση.

Και ένας νέος άνθρωπος με ελπίδες και όνειρα για το μέλλον, που μένει ξεκρέμαστος σε μια περίοδο όπου και οι πιο ταλαντούχοι, οι πιο περιζήτητοι, οι πιο πεπειραμένοι, κωλώνουν.

Mala tempora corrunt.

Καλό σας Σάββατοκύριακο.

Advertisements