…  για το τα μάλα συμπαθές εις τον Undantag ξανθόν νορβηγικόν γένος.

det norske flagg

det norske flagg

Α. Όχι μόνο διότι ο Ρωσσονορβηγός (φτου φτου κακά, πολυπολιτισμός, βοήθεια ΛΑΟτιανοί, μας κλέβουν τα κορίτσα!) μουσικοσυνθετοηθοποιός Alex Rybak σήκωσε το τιμημένο τζοβαίρι της Ευρωβύζιον:

  • με ένα τραγούδι με φολκ – και όχι (μόνο ποπ) επιρροές
  • που μιλά για αγάπη χωρίς να γίνεται χυδαίο
  • με εκπληκτική μουσική από ένα αγαπημένο – και σπάνιο όργανο, το βιολί Hardanger (δεν παίρνω και όρκο, αλλά έτσι με φάνηκε!), ορίστε ένα κλασσικό δείγμα:

Β. Αλλά και – κυρίως! – γιατί στις 17 Μαϊου (syttende mai) 1814, στη μικρή πόλη Eidsvoll, η – υποτελής τότε στη Σουηδία – Νορβηγία απέκτησε ΣΥΝΤΑΓΜΑ (grunnlov – θεμελιώδη νόμο, εξού και grunnlovsdag) … που διεκήρυσσε την ανεξαρτησία της, άσχετο αν αυτή ήρθε χρόνια αργότερα.

  • Προσοχή! Δε γιορτάζουν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού τους αγώνα,  ούτε την ημέρα που ο Νορβηγός τράγος ευλόγησε το λάβαρο της επανάστασης στη Stavkirke της Αγίας Λάβρας (δεν υπήρξε).
  • Γιορτάζουν τη μέρα που θεσμοθέτησαν θεμελιώδη δικαιώματα και υποχρεώσεις – που γι’αυτούς είχαν περισσότερη σημασία από κούφια σύμβολα.

ΥΓ: Αν έχετε φίλους και γνωστούς Νορβηγούς, στείλτε ένα μηνυματάκι «Gratulerer med dagen» («συγχαρητήρια επί τη ημέρα!») – θα το χαρούν πολύ (o undantag στέλνει και στους σουηδούς φίλους του – έτσι για σπάσιμο).

ΥΓ2: Ο undantag καταδικάστηκε σε αναγκαστική παρακολούθηση Ευρωβύζιον εχθές, με την εντολή (1)  να εκπροσωπήσει την «πατρίδα» του, και (2) να φτιάξει σπανακόπιτα. Περιττό να πώ ότι εμφανίστηκα στα κιτρινομπλέ και με ένα δίσκο κατεψυγμένα Kannelbullar απ’ το ΙΚΕΑ της γειτονιάς. Άκους εκεί κλακαδόρος του Σάκη. Έχουμε και μια αξιοπρέπεια.

Advertisements