Ναι, τo ξέρω, εδώ γα(*#(*αι τα πάντα, οι Ευρωπέοι εταίροι μας μας «σώζουνε»αθώοι δολοφονούνται, Βγενόπουλοι δε συλλαμβάνονται και εγώ ο αφελής γιορτάζω γραφικές επετείους αντί να εξακολουθώ να ασχολούμαι με γραφικές επαιτείους.

Χρειάζομαι όμως έναν αέρα αισιοδοξίας. Το spread μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, η Άγγελα μπορεί να συνεχίσει να καθυστερεί και ο ΓΑΠ μπορεί να συνεχίσει να παίρνει έντρομος νέα μέτρα για να κατευνάσει τις αγορές αύριο, όχι σήμερα. Όσων σας τη δίνει, προσπεράστε με ελαφρά πηδηματάκια.

Αλλά, ακόμη και τώρα που τα πάντα μοιάζουν τόσο μαύρα για τη χώρα και την Ευρώπη μας, ίσως θα’πρεπε να αυτοσφαλιαριστούμε όλοι και να αναλογιστούμε ότι:

καλώς ή κακώς, ένα μεγάλο κομμάτι της (όποιας) ευημερίας μας των τελευταίων 60 χρόνων

με μια ήπειρο κατεστραμμένη απ’τον πόλεμο

R. Schuman, Luxembourg, 29.06.1886 - Scy-Chazelles 04.09.1963

οφείλεται κατά πολύ σε έναν Γερμανογαλλολουξεμβούργιο δικηγόρο με τη φαεινή ιδέα να σταματήσει τις ένοπλες διαμάχες ελέγχοντας τα μέσα τους – και εμπλέκοντας τις άλλοτε αντιμαχόμενες πλευρές σε έναν «πόλεμο» εμπορίου, κανονιστικών ρυθμίσεων και διπλωματίας. Και να περιπλέξει τις ζωές και την ευημερία των πρώην αντιμαχομένων πλευρών τόσο πολύ τη μια με την άλλη, που ακόμη και αν θέλαν να πολεμήσουν στο μέλλον, θα τους ήταν ασύμφορο.

Τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα λοιπόν;

Κλικ

 Σταχυολογώ από τη Διακήρυξη ενός απ΄τους Πατέρες της Ευρώπης (πλήρες κείμενο) – οι υπογραμμίσεις δικές μου.

Η παγκόσμια ειρήνη δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν. 
Η συμβολή της οργανωμένης και ζωντανής Ευρώπης στον πολιτισμό είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των ειρηνικών σχέσεων.
Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη.
Η συγκέντρωση των παραγωγών άνθρακα και χάλυβα θα εξασφαλίσει αμέσως την εγκαθίδρυση κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης, πρώτο στάδιο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, και θα αλλάξει το πεπρωμένο αυτών των περιοχών που από πολύ καιρό ασχολούνται με την κατασκευή πολεμικών όπλων, των οποίων υπήρξαν τα πιο συνεχή θύματα. 
Η αλληλεγγύη της παραγωγής που θα διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξει ότι κάθε πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας όχι μόνον γίνεται αδιανόητος αλλά και υλικά αδύνατος
Αυτή η παραγωγή θα προσφερθεί σε όλον τον κόσμο χωρίς διακρίσεις ούτε εξαιρέσεις, ώστε να συμμετάσχουμε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στην ανάπτυξη των ειρηνικών έργων.
Στον αντίποδα διεθνούς καρτέλ που τείνει να κατανέμει και να εκμεταλλεύεται τις εθνικές αγορές με περιοριστικές πρακτικές και με τη διατήρηση υψηλού κέρδους, η προβλεπόμενη οργάνωση θα εξασφαλίσει τη συγχώνευση των αγορών και την επέκταση της παραγωγής.

Επετεύχθησαν τα ανωτέρω; Ακόμη και σήμερα, αν κανείς είναι τίμιος πρέπει να παραδεχθεί πως ναι, σε ἐνα βαθμό.

Σύνδεσμοι:

Ίδρυμα Robert Schuman

Maison Robert Schuman

* Απόπειρα με το έτσι θέλω αγιοποίησης του Robert Schuman: η αλήθεια είναι ότι υπήρξε θρήσκος, όπως οι περισσότεροι ευημερούντες αστοί της εποχής του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το παπαδαριό θα πρέπει να μας πάρει και τα σώβρακα καπηλευόμενο τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης! Βάλτε το καλά στα λίγα εγκεφαλικά κύτταρα που δε σκότωσε η κατήχηση, η Ευρώπη δεν είναι χριστιανική – (δεν) το λέει και το Ευρωσύνταγμα! Μετά απ’όλ’αυτά, εννοείται πως ο τίτλος του ποστ, είναι απλά εμπνευσμένος από την αργκό των υπαλλήλων της Ένωσης, που έχουν επίσημη αργία την 9η Μαϊου…

Advertisements